Az életünk rengeteg apró kis adatból, információból áll össze: nevünk, születési dátumunk, betegségeink, kedvenc üdítőitalunk, nyaralásaink helyszíne, szerelmeinktől kapott üzenetek stb. Ezek az információk lehetnek rendkívül fontosak és bizalmasak, de önmagukban egészen jelentéktelenek is. Összességükben azonban világos képet alkotnak mindennapi szokásainkról, munkánkról és titkainkról. Ezeket személyes adatoknak nevezzük, amelyeket a jog önállóan is nevesíti és véd. Ahogy lakásunk ajtaját is bezárjuk, életünk online elérhető értékeit is védenünk kell az illetéktelen behatolóktól.

glitch-home-left

“Mindannyiunknak szüksége van magánszférára, bár nem mindenki számára van ugyanolyan jelentősége. Ennek ellenére fontos megvédenünk mindenki magánszféráját a közösség érdekében. Más szóval: 'nem csak rólad szól!'”

Jillian York, Electronic Frontier Foundation

glitch-home-right-1
glitch-home-right-2

Magyarországon a telefon, -és internetszolgáltatóknak fél évig őrizniük kell a beszélgetések, üzenetváltások adatait (mint például a kommunikáció résztvevői, hívás kezdete, vége, helye, előfizetők azonosítója, készülék sorszáma, SIM kártya azonosítója). Az, hogy hol vagy épp, a GPS és a cellatornyok adataiból és a telefon által érzékelt wifi hálózatok alapján is tudható. A telefon is tárolja ezeket a helyzeti adatokat. Megőrződnek a wifi hálózatok nevei, amelyekre valaha csatlakoztál. Sok telepített alkalmazás hozzáférést kér a helyzeti adatokhoz. Nem tudhatjuk, később ki jut még hozzájuk ezeken a cégeken keresztül, és nincs az ellenőrzésünk alatt. Egyes alkalmazások a mobil egyedi azonosítóját is továbbítják. Ráadásul a hang és az üzenetek titkosítása gyakran nem elég megbízható, így a tartalmukhoz könnyű hozzáférni.

glitch-home-left-2

“Az első és legfontosabb lépés a tudatosság, a második pedig, hogy legyen információnk megalapozott döntéseket hozni az online viselkedésünkkel kapcsolatban. Minden eszköz csak ezután jön.”

Jillian York, Electronic Frontier Foundation

glitch-home-right-3

A legszemélyesebb gondolatainkat és érzékeny adatokat osztunk meg chaten és emailen: bankkártyadatot, igazolványok számát, ügyvédek vagy újságírók pedig másokról szóló bizalmas információkat cserélnek így. Ha mindez titkosítatlan üzenetváltás során történik, ahhoz hasonló, mintha képeslapon küldenénk körbe ezeket az adatokat. Az üzenetek számos köztes hálózaton és számítógépen átmennek, amíg eljutnak a címzetthez, ahol jellemzően titkosítás nélkül tárolják őket, ahogy a feladónál is. A szolgáltatást nyújtó cég is hozzáférhet a tartalmakhoz, és harmadik félnek is kiadhatja.

glitch-home-right-3

“A magánszféra védelme elengedhetetlen a demokráciához. Nincs társadalmi fejlődés egy olyan tér nélkül, ahol szabadon gondolkodhatunk, megoszthatjuk egymással ötleteinket, kitalálhatjuk, hogy milyen változásokat szeretnénk elérni a társadalmunkban, anélkül, hogy attól kelljen félnünk, akiket kritizálunk mindezt megfigyelik. Enélkül a világ nem lesz igazságosabb, szabadabb, méltányosabb.”

Eric King, Privacy International

glitch-home-right-2

A böngészési szokások követésével részletes profil alkotható rólunk: korunk, lakóhelyünk, hobbink, egészségügyi problémáink, szexuális érdeklődésünk mind kiderül abból, hogy milyen weboldalakon, milyen gyakran, mennyi időt töltünk. A megnyitott oldal a cookie-k és hasonló eszközök segítségével be tudja azonosítani, hogy már jártunk ott, követni tudja, hogy a látogatások során hova klikkeltünk. De az oldalakon elhelyezett trackerekkel lehetséges folyamatosan követni a böngészési szokásainkat. A Facebook, Twitter, Google+ ikonjai ugyanígy alkalmasak erre. Reklámcégek, elemzőcégek, adatgyűjtésre és eladásra szakosodott adatbrókerek élnek is ezzel a lehetőséggel, még ha nem is tudunk a jelenlétükről.

glitch-home-right-3

“A trackerek tiltása, a titkosított kommunikáció és a biztonságos jelszavak adják az online privát szféra alapjait.”

Tóth Ferenc, Gawker

red line glitch

A felhőszolgáltatóknak teljes hozzáférésük van a náluk tárolt adatainkhoz, képeinkhez, személyes vagy munkahely dokumentumainkhoz. Bár gyakran titkosítva tárolják ezeket az adatokat, a feloldókulcs mégis az ő kezükben van, nem nálunk. Megszerezheti egy hacker, visszaélhetnek vele vagy kiadhatják egy érdeklődő, tág felhatalmazással rendelkező titkosszolgálatnak. Mindenesetre az adataink fölötti ellenőrzés már nem nálunk, hanem egy cég kezében van. A gépünkön tárolt adatok titkosítás nélkül szintén könnyen felhasználhatóvá válhatnak bárki számára, aki fizikailag vagy szoftver segítségével hozzáfér az eszközhöz.